همه ما انسان ‌ها در زندگی گرفتار مشکلاتی شده ایم که با وجود تلاش زیاد از عهده رفع آنها برنیامده ایم، در این موارد ممکن است ناامید شده باشیم. اما هیچ گاه نباید فراموش کنیم هر چقدر هم گرفتاری داشته باشیم باز قدرت پروردگارمان از ان گرفتاری ها بزرگ است و بهترین پناه اوست. خداوند دعا و تسبیح اش را به عنوان مسیری برای بیان خواسته های و حاجات قرار داده است. در این بخش ما تلاش کرده‌ایم گلچینی از بهترین نیاز های هر شخص مسلمان را گرد هم بیاوریم در زیر به شرح بعضی از آن‌ها می پردازیم:

ذکر حاجت

یکی از مجربترین ذکر ها و دعا‌ها، دعای جوشن کبیر است. دعای جوشن کبیر ، صد بند دارد که هر بند ۱۰ تا اسامی خدا را شامل می‌شود که اگر فردی شرایط ختم این دعا را درست بجا آورد، مستجاب الدعا می‌شود و همچنین از خواص بندهای دعای جوشن کبیر جهت حاجات خود بهره جست. زیرا در روایات است که خداوند ۹۹ اسم دارد که هر کسی او را به این اسامی بخواند اهل بهشت خواهد شد و دعایش مستجاب می‌گردد.

نکاتی در مورد آداب ختم ذکر که بهتر است بدانید

بهتر است این ختم را ۷ یا ۱۴ یا ۲۱ یا ۴۰ روز با توجه به توان خود و به خلوص دل ادامه دهید

  • شب هنگام که دیگران خواب هستند با وضو و طهارت و پوشیدن لباس‌های پاکیزه به گوشه دنجی بروید بهتر است با حالت تضرع از ابتدا تا پایان رو به قبله باشید.
  • دو رکعت نماز حاجت بجا آورید.
  • ذکر اعلام شده را به تعدادی که برای شما اعلام شده تسبیح کنید.اگر نمی توانید تمام ذکر را بگوید فقط یکی از اسما الله در ذکر را به تعداد بگوید.
  • در پایان تسبیح بگویید: "اللهم ابطل سحرها و فُکَّ عقدها وافتح ابواب فضلک و ابواب رزقک و ابواب رحمتک بحق هذه الاسما"
  • فردای روزی که ختم انجام می‌شود ، یک فقیر گرسنه را طعام دهید حتی به یک تکه نان.

مفاتیح الجنان

مَفاتیحُ الجِنان (به معنای کلیدهای بهشت‌ها) نام رایج‌ترین کتاب دعا در بین شیعیان، تألیف شیخ عباس قمی (۱۲۹۴-۱۳۵۹ق) است. این کتاب مجموعه‌ای از دعاها، مناجات‌ها، زیارات، اعمال مخصوص ایام سال و ماه و آداب و رسوم دینی است که از پیامبر اسلام و ائمه شیعیان و [عالمان نقل شده است. مؤلف مفاتیح بخش فراوانی از این کتاب را از کتاب‌های پیشین مانند اقبال سید بن طاووس و مصباح کفعمی و زاد المعاد علامه مجلسی گرفته است. متن دعاها و زیارت‌ها به عربی نوشته شده و مؤلف در آغاز بعضی دعاها توضیحات فارسی آورده است.

مفاتیح در سال ۱۳۴۴ق در مشهد منتشر و در مدت کوتاهی همه‌گیر شد. این کتاب در خانه‌ها و اماکن متبرکه شیعیان ایران یافت می‌شود و غالبا تنها منبع مورد مراجعه بسیاری از شیعیان جهان برای اعمال مستحبی و در مناسبت‌های مذهبی است. مشهورترین ترجمه آن به فارسی از مهدی الهی قمشه‌ای است. محدث قمی، کتاب الباقیات الصالحات را نیز با همان مضمون ادعیه، زیارات و نمازها به مفاتیح افزوده که در بیشتر نسخه‌ها در حاشیه مفاتیح درج شده است.

استخاره

استخاره در لغت نامه دهخدا به «بهترین خواستن»، «طلب خیر کردن»، «نیکویی جستن» و «خیر خواستن از خداوند متعال» معنا شده. اگر انسان در مورد کارهایی که در پیشرو دارد پس از تحقیق و مشورت با عقلا و کارشناسان نتوانست به نتیجه مطلوب برسد و تصمیم‌گیری نماید و هم‌چنان مردد باشد، بهترین راه آن است که به وسیله قرآن کریم با خداوند مشورت نماید چرا که پیامبراسلام (ص) به امام علی ابن ابیطالب(ع) فرمود که: « یا علی تیرش به خطا نمی‌رود هر کس که در کاری از خدا طلب خیر نماید و پشیمان نمی شود هر کس که در کاری مشورت کند.».

نحوه استخاره در بیشتر منابع به این‌گونه بیان شده است که اول باید وضو گرفت و سپس یک مرتبه حمد و ۳ مرتبه سوره مبارکه توحید را خوانده و آنگاه ۳ (و بهتر است ۷ بار) صلوات بر محمد و آل محمد (ص) فرستاد، سپس یکی از دعاهای استخاره وارد شده در مفاتیح الجنان و یا صحیفه سجادیه را خوانده. توجه کنید لازم نیست حتما متن عربی دعا باشد به فارسی هم می‌توانید بخوانید. سپس با نیت خالص ، قرآن کریم را گشوده آیه اول صفحه سمت راست را جواب خود دانست. اگر آیه رحمت و بشارت و بهشت است، آن کار خیلی خوب است و اگر آیه عذاب و دوزخ و وعده جهنم است، بد است و اگر نه آیه رحمت است و نه آیه عذاب، وسط است و می توان آن کار را انجام داد یا انجام نداد.

بهترین ساعات استخاره

شیخ مفید می‌فرماید: سزاوار نیست استخاره در امری که حق تعالی از آن نهی کرده است و برای انجام فعل واجب نیز ضرورت ندارد بلکه استخاره در امور مباح است و یا در میان دو امر سنت( مستحب ) که هر دو را با هم به عمل نتوانند آورد، مانند جهاد مستحب و حج مستحب یا مردد باشد میان زیارت دو امام معصوم یا صله دو برادر مومن ( مفاتیح الغیب ص ۷۰ و ۷۱ ).

  • اگر برای امری استخاره کردید، مجددا با آن نیت نباید استخاره کنید مگر این که زمان بگذرد و برخی شرایط تغییر نماید . به بیان دیگر باید به پاسخ استخاره وفادار ماند. خلاف آن بی‌احترامی به قرآن شریف است.
  • قبل از استخاره، بهتر است که برای سلامتی امام عصر (عج) صدقه داده شود .
  • نباید در جزیی‌ترین مسائل زندگی به استخاره متوسل شد و باید که استخاره برای امور مهم و حساس، انجام شود .
  • قرآن برای استخاره کردن است و مشورت با خداوند برای انتخاب راه درست است، لذا از «تفأل» زدن به قرآن برای کارها باید پرهیز نمود .
  • هنگام استخاره، باید خاضعانه و رو به قبله نشست و از خداوند طلب نمایان کردن راه درست را نمود .
  • پس از گشودن قرآن باید در معنا و مفهوم آیه اول صفحه‌ی راست آن دقت نمود و سعی کرد به بهترین نحو، از ترجمه و تفسیر بهره برد تا دقیقا مشخص شود جواب چیست.
  • برای استخاره کردن، خود فرد سزاوارتر است و بهتر است فرد برای خودش، استخاره کند ولی لازم است راهنمایی‌ها و آموزش‌های لازم داده شود.
  • باید که از نتیجه استخاره راضی بود و هنگام استخاره، گرایش قلبی خود را صاف نمود تا برای ما تفاوتی نکند که دستور چه باشد.

ساعات استخاره

استخاره کردن دارای آداب ویژه‌ای است که از جمله آن می‌توان به ساعات نیک و بد آن اشاره نمود، یعنی در ساعاتی که استخاره بد است بهتر است که صرف نظر نموده و صبر کرد و آن‌گاه در ساعت با فضیلت استخاره نمود. ضمنا ساعات با فضیلت استخاره در هر روز هفته نسبت به بقیه روزها متفاوت است.