اعمال شب و روز عید قربان

اعمال شب و روز عید قربان

شب دهم: از شبهاى پربرکت و از چهار شبى است که شب‏زنده‏دارى در آنها مستحبّ است و درهاى آسمان در این شب باز است، و زیارت حضرت سیّد الشهدا علیه السّلام، و دعاى «یا دائم الفضل على البریّة» که در اعمال شب جمعه گذشت در این شب مستحبّ است. روز دهم: روز عید قربان است که بسیار شریف است، و اعمال آن چند چیز است: اوّل: غسل، که در این روز مستحبّ مؤکدّ است، و بعضى از علما آن را واجب دانسته‏اند. دوّم: نماز عید، به‌‌ همان صورت که در عید فطر ذکر شد، اما در این روز، مستحبّ‏ است پس از نماز از گوشت قربانى افطار شود. سوم: خواندن دعاهایى که پیش از نماز عید و بعد از آن وارد شده، و آن دعاها در کتاب «اقبال» آمده و شاید بهترین دعاهاى این روز، دعاى چهل‏وهشتم صحیفه کامله سجادیه باشد، که اوّل آن: «اللهمّ‏ هذا یوم مبارک» است، و دعاى چهل‏وششم: «یا من یرحم من لا یرحمه العباد» را نیز بخواند. چهارم: خواندن دعاى ندبه است، که بعد از این ان شاء الله خواهد آمد. پنجم: قربانى کردن است که مستحبّ مؤکدّ مى‏باشد. ششم: خواندن تکبیرات‏ است براى کسى‏که در منى باشد، در پى پانزده نماز که نخستین آنها نماز ظهر روز عید است، و آخر آنها نماز صبح روز سیزدهم، و کسانى‏که در سایز شهرها هستند، پس از ده نماز، از نماز ظهر عید تا صبح دوازدهم بخوانند، و تکبیرات بر وفق روایت صحیح‏ کتاب «کافى» این است:

اللهُ أَکْبَرُ اللهُ أَکْبَرُ لا إِلَهَ اِلّا اللهُ وَ اللهُ أَکْبَرُ اللهُ أَکْبَرُ وَ للهِ الْحَمْدُ اللهُ أَکْبَرُ عَلَى مَا هَدَانَا اللهُ أَکْبَرُ عَلَى مَا رَزَقَنَا مِنْ بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ وَ الْحَمْدُ للهِ عَلَى مَا أَبْلانَا.

خدا بزرگ‌تر است، خدا بزرگ‌تر است، معبودى جز خدا نیست، خدا بزرگ‌تر است، خدا بزرگ‌تر است، تنها براى اوست سپاس، خدا بزرگ‌تر است، بر آنچه ما را هدایت فرمود، خدا بزرگ‌تر است بر آنچه به ما روزى داد از چهارپایان بى‏زبان و سپاس خداى را بر آنچه ما را آزمود

و مستحب است تکرار این تکبیرات به دنبال نمازها به قدر امکان، و خواندن آن پس از نمازهاى مستحبّ. روز پانزدهم: سال دویست‏ودوازده ولادت حضرت هادى علیه السّلام واقع شده.